Blogg‎ > ‎

Astro boy

skickad 18 dec. 2010 02:52 av Mie Björhag   [ uppdaterad 18 dec. 2010 03:36 ]
Astro boy

Igår såg jag en film som baserats på världens första anime serie. Astro boy. Det var den bästa film jag sett på länge, och nörd som jag är såg jag mycket symbolik i filmen. Om du inte sett den, vill se den, och inte ha den förstörd bör du nog sluta läsa nu...

Toby levde med sin pappa som är uppfinnare, och dör när pappan skapar en "peaceceaper" en robot skapad med intention att hålla freden, en robot fylld av all ond kraft som finns.
Uppfinnaren gör en ny Toby i sorgen över förlusten av sin son, en robot som förstår känslor och ser precis ut som hans son, med minnen och allt. Han bär all god kraft i sitt hjärta, alltså förintelserobotens motpol.
Det enda som kan stoppa den onda roboten är att motpolerna tar ut varandra, vilket i praktiken innebär att Astro boy måste ge sitt liv för att rädda världen...
Eftersom att båda dör så sörjer hans vänner och "pappa" den döda Toby, som fått ett nytt namn som robot: Astro. Den blå kraften (allt det goda han hade i hjärtat) hade utsläckts i striden, men eftersom han gett liv till en annan robot med hjälp av den kraften blir han "uppväckt från det döda" och hyllas som hjälte.

Jag såg på en gång likheter med evangeliet, klart att det är en lite haltande bild, men ändå.
Uppfinnaren ser jag lite som Gud fader skaparen. Han skapade en robot som skulle vara god, men blev ond = Djävulen.
Så han skapar sin son i robotform = Jesus som har allt gott i sig.
Den blå kraften = Helig ande

Jesus var tvungen att ge sitt liv för oss för att rädda oss ur ondskans klor, precis som Astro boy offrade sig för att rädda mänskligheten. Helige ande var den som uppehöll hans liv och gav det åter, den goda kraften som tidigare återuppväckt döda. Jesus gjorde många under av kärlek till människor, bland annat att hela trasiga människor och återuppväcka döda.
Astro gjorde många under också, han bekämpade det onda, återuppväckte en död robot med hjälp av den blå kraften och var allt igenom god.

Inte undra på att jag gillade filmen ;) Om du inte sett den, se den. Den är lite läskig på sina håll om man är en mjukis som mig, men den är riktigt bra!Comments