Blogg‎ > ‎

Att följa Jesus

skickad 22 maj 2012 05:48 av Mie Björhag   [ uppdaterad 22 maj 2012 05:51 ]
Att följa Jesus

Hej kära cyberrymdssurfare. Jag har suttit och tänkt på vad det innebär att följa Jesus, på riktigt. Hur vet man om man verkligen känner Jesus eller om det är så att han bara är en person som man känner till och tycker är bra.

Vad är det att känna någon?

Det begräppet suddas ut mer och mer med facebook och twitter. Man kan följa människor, vad de gör och vad de tycker utan att ha en verklig relation till dem. Läser jag en blogg, ett inlägg på FB eller twitter och sedan skriver en kommentar till det jag läst, innebär det jag att jag känner personen i fråga?

Nej, inte nödvändigtvis.

Det kan kännas som att vi känner personerna vi läser om. Vi kanske till och med har följt med in i deras vardagsrum genom datorskärmen. Vi vet allt om hur de ser ut och vad de gör, men när träffade vi dem senast eller hade ett personligt samtal med dem?

Det kan vara samma sak med Jesus. Om man kallar sig kristen, vet allt om Jesus och läser hans blogg flitigt (läs bibeln) kan det fortfarande vara så att man inte känner honom.

Får han bli en del av din vardag, låter du honom få veta allt du tänker på och får han vara med och lösa dina problem? Är Jesus bara en god förebild eller en verklig vän?

För mig var det en övergångsprocess. Jag har inget datum jag kan sätta på när Jesus gick från att vara någon jag kände till, till någon jag känner. Men successivt lärde jag mig att i bönen både lyssna in och att själv sätta ord på vad jag ville berätta för honom, fråga honom eller tacka för.

Sen kan det självklart också gå åt andra hållet. Om man inte tar hand om en relation med någon så försvinner personen ur ens liv. Jag känner nästan ingen som jag gått i samma klass som under skoltiden, även om vi var goda vänner då. Jag flyttade och de flyttade, vi hade inte längre något som naturligt förde oss samman och relationen gled ut i sanden. Nu är vi vänner på FB och jag vet vad de gör på dagarna, men jag känner dem inte längre.

På samma sätt kan det bli med relationen till Jesus. Du kanske en gång kände honom men tröttnade på att gå till kyrkan, det var krångligt att få till tid att be på dagarna och bibeln kändes allt mindre lockande att läsa.

Om du tappat kontakten, ta upp den igen. Det är värt det alla dagar i veckan! Är det så att du aldrig känt honom men skulle vilja lära känna honom skulle jag vilja rekommendera dig att börja läsa i bibeln, prata med honom genom att be och hitta en kyrka du trivs i.


"Vad gör du?"
"Jag ber."
"Är det inte konstigt att prata med någon du inte ser?"
"Har du aldrig pratat med någon i telefon? Då ser du ju inte personen du pratar med heller."
"Nej, det förstås, men jag vet att det är någon där."
"Det vet jag med!"

Comments