Blogg‎ > ‎

Att läsa bibeln som kristen

skickad 6 feb. 2013 07:23 av Mie Björhag   [ uppdaterad 6 feb. 2013 07:26 ]
Att läsa bibeln som kristen

En sak jag har tänkt på den senaste tiden är på vilket sätt vi läser bibeln.
Jag tror att alla som har en seriös tro på Gud bör läsa bibeln. Att själv grotta in sig i texterna tror jag är en förutsättning för en sundare och mer levande tro.
Om jag inte vet vad som står och endast hör lösryckta texter och citat här och där, kanske till och med kan en del utantill, men inte kan sätta det i ett sammanhang blir det hela väldigt förvirrat, det kan till och med farligt.

Jag har gått till alla möjliga olika sorters samfund på gudstjänst och jag tycker att de allra flesta har vettiga och bra saker att säga. En bra predikan enligt mig är en som säger: "såhär är det". Däremot tror jag inte att det är så bra att svälja allt med hull och hår. Det farliga är om man aldrig lär sig att ifrågasätta.

I Skolan lär vi oss att ställa oss kritiskt till texter och påståenden, mediabruset vinklar alltid allting. Det är svårt att vara objektiv, men när det kommer till bibeln så är vi inte lika kritiska. Det förutsätts ofta att det bara finns ett rätt sätt att läsa, en objektiv sanning. Men det är sanning med modifikation. Bibeln är en källa (eller snarare 66 källor med olika författare) som vi i allra högsta grad tolkar. Alla tolkar in sin egen bild utifrån hur vår omvärld ser ut, våra förkunskaper och vilka åsikter vi själva har.

"Jag är bokstavstroende, jag tror på allt i bibeln till och med på kartboken" har jag hört en predikant säga. Det låter ju fint. Jag tror också på hela bibeln, men nu kommer vi till det paradoxala. Vilken tolkning av bibeln tror han på? Vad betyder det att vara bokstavstroende och är det ens bra?


Alla jag har pratat med är relativt överens om att när Paulus pratar om att "kvinnan ska tiga i församlingen" (1 Kor.14) är det bara ett kulturellt uttalande. I en annan kultur och en annan tid där könsrollerna inte riktigt motsvarar de vi har idag, var det fullt naturligt att skriva så. Kvinnan hade ingen utbildning och de judiska männen hade studerat skrifterna som en del av sin mognadsprocess.

Så lät det inte för några år sedan. Motståndet mot kvinnor som är präster/pastorer/predikanter har minskat otroligt mycket bara sedan 80-talet.

I USA styrkte man och försvarade slavhandeln under 1800-talet med bibelord, något som aldrig skulle accepteras idag.

Skrämmande kan man tycka. Är jag ute efter att underminera kraften i Guds ord? Försöker jag få det att se ut som att man kan tolka lite hur man vill? Att man bara ska plocka ut de bitar man gillar och sedan lämna resten bakom sig? NEJ!

Det jag vill är att vi kristna inte ska gömma oss bakom bibelcitat vi inte studerat för att försvara saker vi egentligen inte tycker, bara för att "det står så i bibeln"
eller för att "Min pastor/präst sade att"...

Någonting som inte tåls att ifrågasätta är inte värt att bygga sitt liv på. Det gör mig mörkrädd. Klart att vi ska ifrågasätta, studera, ta reda på olika tolkningar, gräva i den skatt vi fått att läsa inspirerad av Gud.

de bibelskolor jag gått utmanades jag bara en enda gång att ifrågasätta det som sades framifrån. I många sammanhang lyfts aldrig den aspekten fram. Varför?

Jag tror att det beror på att vi tycker om när det är enkelt. Som när vi var barn, antingen är det rätt eller så är det fel. Antingen är det svart eller vitt. Visst skulle det vara skönt om det var så. Men ju längre tiden går lär vi oss att gråskalorna bli fler, vi lär oss att ifrågasätta och kritisera. Varför lämnar vi den biten utanför när det kommer till det mest centrala i våra liv? Min tro är inte baserad på vad någon annan sagt åt mig att tro och tycka (åt minstånde inte till 100%) Jag vill tro att min tro bygger på min egen relation till Jesus, det jag lärt mig genom att studera bibeln, och det som genom bön och meditation landat i mitt hjärta.

Jag är inte ute efter att säga att någon gjort ett dåligt jobb, eller att säga att de bibelskolor jag gått på inte var bra. Jag vill bara dela mina tankar och funderingar och hoppa satt jag kan inspirera till en mer djuplodad och ärlig relation till Bibeln.

Comments