Blogg‎ > ‎

Bibeln

skickad 24 feb. 2012 08:02 av Mie Björhag

Bibeln

Det här med att läsa bibeln kan vara väldigt provocerande. När jag nämnt att jag är en bibeltroende kristen reagerar många med att tro att jag inte tänker själv över huvudtaget.

På ett community här på internet skrev jag på min precentation: ”JESUS-den största hjälten genom tiderna och min största förebild. Rebellen, provokatören, den ödmjuka, kärleksfulla men även skarpa och obekväma Jesus.. Sann Gud av sann Gud!  Wow- läs om honom om du får chansen, snacka om att killen kunde/kan ge svar på tal...”

Det skapade förstås reaktioner, flertalet spydiga kommentarer med ett försök att få mig ut i klarhet över hur det ”egentligen” ligger till, trillade in. Andra gjorde mer tappra försök att omvända mig genom att länka till youtubeklipp där det ”bevisades” att kristendomen bara var fake och ett hopkok av flertalet andra tidigare religioner, med deras myter och berättelser.

Det hände mig också ett flertal gånger under mina senare tonår att folk plockade ut de obekvämaste texter de kunde hitta och bad mig förklara dem. Det var omöjligt. Jag hade ingen aning om vart texterna var hämtade ifrån, och där stod jag med min bibel som jag bar med mig överallt som jag skrivit SANNINGEN på med stora feta bokstäver, och kände mig förvirrad.

Att läsa bibeln och faktiskt tro på vad som står är inte korkat, men däremot är det korkat att bara läsa utvalda stycken och tro att de ska ge någon sorts helhet.

Såhär några år, bibelskolor och böner senare har jag fått ett sundare perspektiv. Jag kan fortfarande inte förstå eller förklara allt, men jag har lärt mig att man måste väga in lite fler faktorer i texten en vad som faktiskt står. Tanken på att vissa saker var skrivna utifrån hur samhället såg ut på den tiden hade inte tidigare slagit mig. Och att all grymhet i gamla testamentet grundade sig i att nåden ännu inte kommit.

I och med att Jesus dog och uppstod igen trädde nåden ikraft och det betyder att det alltid finns en chans till. Det är aldrig kört och aldrig rätt att ta ifrån någon den chansen. Därför är aldrig dödsstraff ett alternativ, och allt som står i GT (gamla testamentet) om att stena och döda varandra gäller inte längre.

Jag är övertygad om att bibeln är sann, att det som står i den är heligt och att det är en tidlös skrift som är lika aktuell idag som den var när den skrevs. Den är inte skriven av Gud, men av människor som inspirerats av honom. Däremot är det viktigt att inte bara lyssna till allt som sägs utifrån den heller. Jesus varnar för villoläror, och därför tror jag att det är viktigt att själv titta efter vad som faktiskt står i bibeln. Ett axplock här och där kan skapa total förvirring, och utan helheten blir det kaos.

När Jesus frestades i öknen använde djävulen bibelord emot honom, men han svarade tillbaka med samma mynt. Därför är det viktigt att själv veta vad som står och gräva ner fötterna djupt i de löften Gud gett oss.  

”Ty Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger igenom, så att det skiljer själ och ande, led och märg, och det är en domare över hjärtats uppsåt och tankar.”

Hebreerbrevet 4:12

Att investera i bibelläsning är något ovärdeligt. Det är en källa till liv.


”Salig är den som inte följer de ogudaktigas råd och inte går på syndares väg eller sitter bland bespottare utan har sin glädje i HERRENS undervisning och begrundar hans ord dag och natt. Han är som ett träd planterat vid vattenbäckar, vilket bär frukt i rätt tid och vars blad inte vissnar. Allt vad han gör lyckas väl.”

Psaltaren 1:1-3

 

Comments