Blogg‎ > ‎

Guds kärlek

skickad 12 nov. 2012 03:00 av Mie Björhag   [ uppdaterad 12 nov. 2012 03:11 ]
Guds kärlek

Det kanske mest välkända bibelordet, Johannes 3:16, talar tydligt om Guds kärlek och kallas även för "lilla bibeln" för att det omfattar så mycket:

Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son,
för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.

Gud älskar oss så mycket att han ville reparera klyftan mellan oss och honom genom att låta sig födas till ett människobarn, lika sårbar som du och jag. Han kom inte som vuxen utan gick igenom barndom och tonår med allt vad det innebär. Han var flykting som barn för att han redan då var hotad till döden. Det sades att en ny kung var född och Herodes som då var kung blev ursinnig av att känna att hans position var hotad, att han dödade alla små pojkar som kunde vara Jesus. Därför flydde Josef och Maria (Jesus mamma och pappa) till Egypten.
Eftersom Jesus blev till innan Josef och Maria var gifta tror jag han ofta också fick höra att han var en oäkting. Jag vet faktiskt inte allt som Jesus fick genomgå, men jag tror inte att det var lätt. Jag tror inte att han gled runt med en gloria och ett lillgammalt ansiktsuttryck, heligt svävande en halvmeter över marken. Jag tror inte att han fick allt han ville bara han knäppte med fingrarna.

Såhär tror jag inte att Jesus var som barn.
 

Varför ville Gud genomgå det frivilligt? Om han är Gud, skulle han då inte kunna komma som vuxen med dunder och brak, utföra sina mirakler som värsta stålmannen utan att behöva trassla till det så mycket för sig?

Visst är Jesus en superhjälte, men kanske inte på det här viset.

Visst skulle han kunna det, men det var inte det som var poängen. Han bryr sig så mycket om oss att han ville veta hur det är att vara en av oss. Hur det är att vara människa fullt ut.

Jesus visste vad han talade om när han i Matteus 5:44 säger:


"Älska era ovänner och be för dem som förföljer er."

Jesus hade smakat på både hur det var att ha ovänner och att vara förföljd. Jesus ställde sig alltid på de svagas sida och han visste vad det innebar att vara där. Gud är kärlek, villkorslös kärlek. Han kräver ingenting tillbaka, han älskar dig oavsett vad du gör och vad du har för åsikter. Han älskar dig även om du inte ens tror på honom. Han älskar på ett sätt som de flesta skulle tycka vara dumt, för vi klara inte av det.
- "Lite bekräftelse kan jag väl få? Jag måste väl få ut någonting av det?"
Vi människor tror också ofta att vi måste förtjäna kärlek, men vi kan aldrig någonsin förtjäna Guds kärlek. Ingenting du gör kan få Gud att älska dig mer, han älskar dig redanmycket att han inte kan älska dig mer. Den utgivande kärleken som är så svår att förstå.

Jesus fortsätter att utmana när han i Matteus 5:46-47 säger:

"Ty om ni älskar dem som älskar er, vilken lön får ni för det? Gör inte publikaner (typ skatteindrivare i Rom) det också?
Och om ni hälsar endast på era bröder (vänner) vad gör ni för märkvärdigt med det? Gör inte hedningarna det också?"Guds kärlek är så stor och han vill att vi ska älska som honom. (Vilket förstås är omöjligt, men vi kan göra vårt bästa). Därför är det så konstigt att kristendomen så ofta förknippas med fördömelse när vårt främsta uppdrag är att älska. Det är en utmaning, Jesus sa till de som gjorde fel, först att de blivit förlåtna och sedan, gå och synda inte mer. Högmod, dvs. när vi tror att vi är bättre än någon annan är också en synd, kanske en av de vanligaste?
Han säger det till oss: "Du är förlåten, gå och synda inte mer."

Självklart kommer vi att synda igen, för vi är inte perfekta. Men vi blir förlåtna om och om igen. Det är därför vi också ska förlåta, på samma sätt.

Ett sista bibelord på vägen:

"Döm inte, så blir ni inte dömda. Ty med den dom ni dömer med, skall ni bli dömda, och med det mått ni mäter med, skall det mätas uppåt er."

Jag tror att om vi Glömmer bort Guds kärlek och fokuserar bara på att försöka tävla i duktighet kan vi lätt hamna där, att vi dömer varandra. Om vi istället skulle försöka att älska trots allt, tror jag att fler människor skulle kunna få en ärlig chans att lära känna den sanna Guden.

Comments