Blogg‎ > ‎

Ideal

skickad 17 nov. 2010 02:56 av Mie Björhag   [ uppdaterad 18 dec. 2010 02:35 ]
Ideal

Det alla tänker på men få vågar tala om... Dagens "sunda och nyttiga" ideal
Är det inte märkligt att alla vet att det finns ideal, att ingen kan nå upp till dem och att det egentligen inte ens är möjligt. Ändå strävar vi efter att uppnå dem, mer eller mindre. Du kanske är en av de lyckligt lottade människor som helt lyckas slå sig fri och lever lycklig efter dina egna premisser, men jag tror inte ni är många om ni ens finns?.
Jag är så trött på att se och höra om att vi mår dåligt av att inte vara smala nog, framgångsrika nog, tillräckligt uppskattade eller vad det nu rör sig om. Vi kanske har för lite muskler eller för lite eller för mycket solbränna.. Vad är det här? Fast än att vi vet att det bara är en evig karusell vi mår illa av att åka är det så svårt att hoppa av.
Jag såg på ett program som tog upp lite av dessa frågor där en kvinna slog huvudet på spiken. Hon menade att för att folk skall lyssna på vad man har att säga måste man se bra ut, för annars kommer de bara att påstå att man har de åsikterna för att man är ful.
Det skulle vara så skönt om alla bara kunde komma överens om att det är vackert att vi är olika, att det finns så mycket mångfald. Trots att det finns oändligt många stilar finns det ju ideal inom varje falang. Hur många människor har aldrig mått dåligt över att de inte är smala nog, eller för smal? Många av mina kvinnliga förebilder som ändå är starka och självständiga har ändå detta lilla problem de dansar runt. Det är ändå inte så konstigt, vi har ju fått lära oss det sen vi var små.

En kaka till?
Nej tack, jag måste tänka på figuren.

Bantningskurer hit och dit och löpsedlar som pumpar i oss att vi måste gå ner i vikt, och det fort!
 
Ju mer jag tänker på det desto större blir bilden av den hjärntvättmaskin världen är. Jag vet att jag fokuserar mycket på kvinnan här, men det är ju för att det är det som drabbar mig mest. Men män skall inte ha för mycket mage heller, man skall inte vara för smal och vek, det ska ju finnas muskler på en manlig kropp.. Eller? En riktig man skall vara stark och kunna beskydda sin unga mö i nöd. Och apropå ung skall vi förbli det för evigt. Inte åldras, för det är fult.

Det är ju kul att få bo i ett välfärdsland där vi kan ha råd att köpa mat och bo någon stans. Vi har till och med så mycket tid över på dagarna att vi hinner roa oss också. Är det inte dags att vara lite tacksam för det vi har. Kanske inte känna tvånget av att räkna kalorier och  hur många minuters promenad som bränner bort det lilla uns av fett som råkat  slinka ner.
Tänk vad skönt om folk som faktiskt inte har några seriösa viktproblem och lider risk att ta skada av det kunde tala väl om sig själva och sina fantastiska och underbara kroppar och personligheter? Det jag talar om är inte att vi skall sluta bry oss om vår hälsa, men att kanske sluta leta efter en annan kropp att klä oss i och istället vara nöjd med att vara lång eller kort, ha smala eller breda höfter, stora eller små bröst och så vidare. Titta på dig själv, du är så sjukt vacker som du är!!!

Hur mycket vi än säger att utseende inte spelar någon roll tror jag ändå att det är viktigt att trivas med sig själv för att må bra. Det spelar roll, men vi skall inte ändra kroppen, utan knoppen.

Kan vi inte starta en ny feel good trend där alla kan få vara vackra som de är. Vad skönt det skulle vara om vi kunde låta nästa generation få växa upp utan att matas med samma mentala skräpmat som vi fått!!
Comments