Blogg‎ > ‎

Jesus

skickad 14 feb. 2012 03:23 av Mie Björhag   [ uppdaterad 14 feb. 2012 03:32 ]
Jesus

Bara namnet provocerar. De flesta är ok med Gud, men namnet Jesus både drar blickarna till sig och får människor att skygga. Det är lätt att säga att man tror på Gud, men inte lika lätt att säga att man tror på Jesus. Varför är det så?

För några år sedan jongleringspredikade jag på en fritidsgård. Den gången var det riktigt packat med folk, och jag var inte lika scen-van som jag är nu, men publiken var med mig och jag kände mig mer och mer trygg. Jag pratade lite utifrån mitt eget liv om hur tuff det kan vara ibland, jag fick många medhåll och skratt, men plötsligt, när jag nämnde Jesus reste sig flera stycken upp och gick.

Vid det tillfället slog det mig att alla nog inte har samma bild av Jesus som jag fått. De kanske är vana vid att folk försöker tvinga på dem något de inte vill ha på ett obekvämt sätt och försöka mästra med dåligt samvete. De kanske tvingades till att sitta av tid i kyrkan mot sin vilja. De kanske fått för sig att alla som pratar om Jesus är obekväma sektmedlemmar. Eller så kanske de helt sonika har lärt sig att det bara är obildade och osjälvständiga människor som tror på Jesus. 

Det skrämmer mig att det är så. Visst, jag har träffat på många obekväma kristna, men jag har också träffat på obekväma veganer och politiskt aktiva människor som skrämt mig också. Det gör inte att jag flyr så fort jag hör ordet tofu. Människor är alltid människor, och en del är obekväma och hysteriska, men jag förstår inte varför man måste kasta ut barnet med badvattnet.

Nidbilden av en kristen som nödvändigt måste prata om Jesus är en person klädd i pastellfärgade kläder med obehagligt vita tänder som inte tänker själv, som bara följer den ström de hamnat i och aktivt förtränger allt dumt som någonsin hänt. Den bilden har jag också haft. Visst, det kanske finns en bunt sådana, precis som att det finns veganer som spränger minkfarmar och demonstranter som kastar gatsten på poliser, men det är låååååångt ifrån alla.

Humorgruppen Grotesco sätter fingret på det

Moder Theresa är ett exempel på en människa som folk inte tänker på vart hon hittade sin inspiration till att hjälpa alla fattiga och utsatta. Eller Martin Luther King som verkligen gjort ett avtryck i historien genom sin människokärlek och insikt om allas lika värde, vart fick han sina värderingar ifrån? Jesus såklart! De båda levde sina liv genom den kärlek de fått hos Jesus.

Jesus, mannen som står på de svagas sida, Jesus som skällde ut Fariséerna (Typ överklass präster) för att de hycklade. De tänkte mer på sig själva och sin egen berömmelse, men vad säger Jesus om dem? "Ni fariseer rengör utsidan av bägare och fat, men ert inre är fullt av girighet och ondska. Ni dårar, har inte han som gjorde utsidan också gjort insidan?  Ge därför ert inre som gåva, så blir allting rent för er."
(Lukasevangeliet 11:39-40)

Jesus som är knivskarp mot de som är hårda, som inte mesar ur för vad alla andra tycker utan står för sanningen! Jesus tyckte inte om när människor tyckte sig vara förmer än någon annan, han säger att vi ska älska vår nästa som oss själva, han säger till och med att vi ska älska våra fiender.  Jesus är kärlek. Riktig kärlek. Sen spelar allt annat tjafs ingen roll. Jag är så trött på alla diskussioner om ifall homosexuella ska brinna i helvetet eller inte, som att det var det kristendomen står för. Jag är trött på alla kreationist vs evolutions debatter. Det är inte viktigt, inte relevant, inte för mig.

För mig är det relevant att Gud finns, att han sände sin son till jorden för att läxa upp oss lite och få oss att fatta, och för att dö för oss på korset och uppstå igen. Varför? Jo, för att vi skulle kunna komma till Gud utan en massa offer och grejer. För att vi skulle kunna ha en relation till honom och för att ta bort all skit som gör att vi inte tycker om oss själva och andra, dvs synden. Detta ord som får människors öron att blöda. Varför skulle det vara tabu? Det handlar ju bara om att vi inte ska göra illa oss själva eller andra. Det är i alla fall min tolkning av det hela.

Jesus - tidernas största förebild. Det finns en anledning till att jag inte kan sluta prata om honom, han har fått mig att förstå vad kärlek är. Det är inte alltid bekvämt att prata om honom och stå för honom. Det är inte alltid bekvämt, men det är alltid värt det!


Jesus som ger styrka åt de svaga. Jesus som upprättar det brutna strået och tänder den falnande elden. Jesus som älskar genom allt, trots allt. Min Jesus!

Comments