Blogg‎ > ‎

Göteborgshelg med dunder och brak

skickad 10 maj 2012 00:41 av Mie Björhag   [ uppdaterad 10 maj 2012 01:44 ]
Göteborgshelg med dunder och brak

I helgen var jag i Göteborg, med start på vackra Hönö och Öckerö. Jag pratade nykterhet med högstadieelever och sen på kvällen skulle jag vara med på ett nattmöte. Men snacka om att jag blev slagen till marken. Kl 19 var det ett annat möte med LP*.


Jag har haft ganska mycket fördomar mot dem tidigare. Att de är gammalmodiga och tråkiga och har alldeles för många gitarrer på scen samtidigt. Stora tatuerade fd missbrukare som sjunger uråldriga sånger om Jesus i dansbandstappning. MEN, döm om min förvåning när jag äntligen lyckades se förbi allt det där.

En kille ställde sig upp och berättade en bit ur sitt liv. För tre månader sedan hade han blivit utkickad på gatan av sin dåvarande flickvän, han var insyltat i ett djupt heroinmissbruk och allt som hör därtill. Det var kallt och han hade bestämt sig för att avsluta det här livet. Men först föll han ner på knä och bad till Gud, att om han fanns, skulle han få träffa den där mannen som pratat om Jesus med honom tidigare, kanske han kunde hjälpa.
Just den mannen gick då förbi honom och hjälpte honom upp. Inte bara fysiskt upp på fötter just där och då, utan han hjälpte honom långt mycket mer. De sökte plats på behandlingshem, men det var fullt överallt, så de bad tillsammans till Gud att han skulle bryta all abstinens och att killen skulle få lära känna Jesus.

Det kanske låter banalt i dina öron, eller kanske som en saga. Men jag träffade faktiskt den killen själv. Han blev fri från sitt slaveri under heroinet i den stunden. Han har inte haft några problem med abstinens sedan dess och han var lycklig.

Lycklig för att han var fri, både från missbruk, abstinens och ångest. Lycklig för att han fått en relation med Jesus, på riktigt. Han mår jätte bra idag, och jag tror inte jag mött någon som det strålat så mycket om. Visst, han var långt ifrån färdig. Han var orakad och hade koncentrationssvårigheter och tix. Men han var lycklig. Hur många kan säga att de är det idag? 


Där och då blev jag medveten
om att jag inte förstår hur stor Gud är. Det visste jag innan med, men det blev så påtagligt. Här är jag, cirkusmie som pratar om Gud nästan varje vecka för människor, och blir slagen till marken av blotta tanken på vad Jesus gjort i den killens liv. Har Jesus bara blivit en del av inredningen i mitt mentala hus? En tjusig fondvägg eller en skön fåtölj som det är mysig att krypa upp i när jag har lite problem?
Jesus är på riktigt och han gör saker idag, större än vi förstår. Visst, det är coolt när människor blir helade från förkylningar och huvudvärk, men detta var så mycket större. Läkare kan hjälpa oss mot fysisk sjukdom, för det mesta i alla fall. Men bara Jesus kan fullkomligt göra ett söndertrasat hjärta helt utan minsta bivärning.

Fylld av förundran somnade jag den kvällen. Det var ett wakeup call för mig.

Resten av helgen ägnade jag åt att umgås med många av mina fantastiska vänner där nere. Jag gick till och med på en vigsel, och en vernissage med gatukonst. Me like! 

Äventyret fortsätter och jag är glad att jag får vara med!


__________________________________________________________________________________________________________
*LP - beroendevård på kristen grund. De driver behandlingshem och hjälper människor ur missbruk samtidigt som de arrangerar läger för barn till missbrukare/fd missbrukare mm. LP står för Levi Phetrus, förgrundsgestalt i den svenska pingströrelsen. På hans 70års-dag 1959 startades en fond till hans ära som ligger till grund för detta arbete.
Comments