Blogg‎ > ‎

Nykterhet

skickad 23 apr. 2012 00:34 av Mie Björhag   [ uppdaterad 23 apr. 2012 00:40 ]
Nykterhet

Det var jätte mysigt att flyga upp till Luleå och vilken kväll det blev. Jag, Håkan och Carina utgör ett bra team!
Nästan alla ungdomar som kom valde i fredags kväll att bli SPIK nyktra. Det var coolt att se. En kille som kommit från Boden berättade att det inte fanns något mellanting där uppe. Antingen söp man skallen av sig varje helg, eller så drack man inte alls. Hemsk tanke, och starka tendenser till ett alkoholistiskt beteende. Det verkade inte heller som att de olika grupperna umgicks. Synd.

Jag är inte nykterist för att jag är kristen. Det står nästan ingenting i bibeln om absolutism och Jesus första under var ändå att göra vatten till vin på en bröllopsfest där de flesta redan börjat bli lite dragna.

Det finns mycket att säga om det, och jag tror att det aldrig är bra att dricka så mycket att man blir full. Inte för någon!

För det första har alkoholen blivit en social dryck som bör ingå på var och varannan fest. När jag och min man gifte oss i somras bestämde vi oss för att inte servera något alkoholhaltigt eftersom vi båda är nykterister, kanske till någras förtret. Men det är inget som måste ingå för att det ska bli en lyckad fest.


100% blåbär är ett fantastiskt alkoholfritt alternativ. 


Det är så onödigt att man måste dricka champagne när man tar studenten, öl till hockeyn och vin till den fina middagen. Vem har bestämt att det måste vara så? Om det skulle vara poppis att blanda en liten smula råttgift i vattnet skulle folk även göra det utan att höja på ögonbrynet.

Det kanske är skönt att känna ruset, men på leverns bekostnad. Om man dricker måttligt får man förvisso inga minnesluckor och hemska baksmällor, men varför peta i sig gift alls om man kan låta bli?

Dessutom är själva effekten, att man får självförtroende, vågar ragga, blir mer social och full av energi bara vad man förväntat sig, alltså
ren placebo. Det finns i oss rent naturligt, även utan alkoholen. Vad som faktiskt händer i kroppen är att man blir trött och slö och får sämre balans och reaktionsförmåga. Ibland blir människor dessutom våldsamma och lättretade, och handlar mer på impuls.

För det andra är det alldeles för många som dör på grund av alkoholen (mellan 5000 - 7000 bara i Sverige varje år), den har förstört otaliga hem och tänk vad mycket dumheter som aldrig skulle inträffa om alkoholen inte varit ett måste en lördagskväll.

För det tredje och viktigaste, jag är först och främst nykterist för andras skull, för att visa att det finns ett alternativ. Jag går gärna på fest eller på klubb, men jag dricker inte. Jag är inte där för att fördöma dem som gör det, det är självklart ett eget val. Jag är där för att ha roligt med mina vänner, och ja, jag dansar gärna nykter!

Comments