Blogg‎ > ‎

Man kan inte vara älskad av alla

skickad 21 feb. 2013 07:06 av Mie Björhag
Man kan inte vara älskad av alla

Den ständiga jakten på bekräftelse. Jag tror inte att jag är ensam om att vara bekreftelsepundare, men det är inte så accepterat att prata om. Därför tänkte jag att det skulle vara värdefullt att blogga om just det.
Det ligger någonting smaklöst över att erkänna att man bryr sig om vad andra tycker. Man ska vara sådär självständig och självsäker. "Jag går min egen väg och det spelar ingen roll vad alla andra säger."
Är det någon i hela världen som lyckats med att inte bry sig det minsta om vad andra tycker skulle jag gärna sätta mig ner med den personen så den kan förklara för mig hur det går till.

Man kan ju också gå in för att provocera. Att gå emot den stora massan kan vara tillfredsställande, till och med bra. Men jag  har en teori om att dessa människor ändå har en hejarklack som håller med dem om vad det tycker, står för och skriver om.
Jag borde väl veta, jag som varit vegan i många år, miljökämpe, kristen och nykterist. Mycket av det jag står för och tycker går inte alltid hem i alla grupper, men jag vet att det alltid finns någon som håller med mig om åtminstone något och det har varit en trygghet. Däremot gör det ont när någon säger emot, ifrågasätter (på ett hårt sätt) eller helt enkelt raljerar över hela grupper som också står för den åsikten.

Någonting jag sett florera på facebook är kritik mot att vara positiv. Visst är det så att ingen lever det perfekta livet. Ingen har bara bra dagar, däremot kanske man väljer att bara posta det positiva till offentligheten. Det behöver inte nödvändigtvis vara en lögn eller ett desperat jagande efter likes, det kan, som i mitt fall, vara så att man bara vill dela med sig av det som får en att bli glad eller fick en att skratta. Det behöver inte vara en plastig förskönad bild av det som man önskar vore verklighet.

I en artikel i metro för ett tag sedan skrev de att de som är positiva har en defekt i hjärnan som gör att man inte kan hantera negativa nyheter och på salongk.se kan man läsa följande artikel:

"Facebook har en förmåga att trigga personlighetsstörningar, visar en ny svensk studie från Lunds universitet.
Människor med antisociala personlighetsdrag går igång på möjligheten att framställa sig själv som lyckade och lyckliga i jakt på många "likes" och positiva kommentarer.
Narcissister, psykopater och machiavellister (personer som manipulerar och vilseleder andra) kan alltså avslöjas genom sina statusuppdateringar.
Forskarna studerade 300 personers 15 senaste Facebookinlägg och hittade en klar koppling mellan ständigt positiva, skrytsamma uppdateringar och dessa personlighetsstörningar."

Ganska hårda ord kan man tycka. Att de jag känner på facebook som ofta uppdaterar sina statusar med positiva tillrop om att det gått bra på träningen eller att de är glada för att det snöar kan alltså vara manipulativa psykopater, ännu värre, det kanske till och med är jag som är det?

Detta är ju bara fånigt. I ett offentligt rum är det ganska sunt att dela med sig av det som är positivt, men även det som är informativt och viktigt. Att stigmatisera på det här sättet är inte riktigt klokt.

Det var bara det jag hade på hjärtat.
Comments