Blogg‎ > ‎

Petrus påsk

skickad 6 apr. 2012 00:27 av Mie Björhag   [ uppdaterad 12 apr. 2012 08:12 ]
Petrus påsk

Petrus var en av Jesu lärjungar, en av dem som man kan läsa mest om i bibeln. Han hade tydliga karaktärsdrag, han var väldigt impulsiv, hängiven och trofast. Nästan lite galen om man tänker efter.

Vid ett tillfälle när lärjungarna var ute på sjön mitt i natten och det blåste hårt, såg de en vålnad komma emot dem. Åtminstone var det flera av lärjungarna som trodde det. Jesus som var mannen på vattnet lugnade dem och Petrus ropade ut till honom: "Herre, om det är du, så befall att jag skall komma till dig på vattnet." Och när Jesus gjorde det klev Petrus ur båten och gick mot honom.

Visst, han sjönk efter ett tag när han kom på att det är omöjligt att gå på vattnet och han såg vågorna som gick höga omkring honom, men han gjorde det. Han gick på vattnet.

Petrus var en av Jesu närmaste vänner tillsammans med Jakob och Johannes. De tre fick följa med när ingen annan fick det. De följde med in till en liten flicka som dött men som Jesus gav livet tillbaka till. De tre fick följa med upp på ett högt berg där Jesus skulle visa sin härlighet. Det finns många fler tillfällen då Jesus väljer att ha dessa sina tre närmaste hos sig som man kan läsa om i bibeln, men det var inte det jag hade tänkt lägga min vikt vid den här gången.

    Det var påsk. Jesus hade ridit in i Jerusalem på en åsna och blivit hyllad som kung. De skulle ha en stor fest, för det brukade man ha, då som nu, på påsken.

Jesus berättade att han skulle bli förrådd och att han skulle dö. Petrus ville inte lyssna på det utan sade ifrån. Hans Jesus var alltid stark och kunde ta sig ur de knepigaste situationer. Inte skulle han dö, Gud var ju med honom. Jesus svarade ”Gå bort från mig Satan, du vill få mig på fall. Vad du tänker är inte Guds tankar utan människotankar.”                                                                                                                    Petrus lovade och försäkrade att han aldrig skulle lämna Jesu sida, om han så måste dö på kuppen, men Jesus sade ”sannerligen, innan tuppen gal ska du tre gånger ha förnekat mig.”

På kvällen gick de iväg till en trädgård där Jesus skulle be, efter ett långt tag, och lärjungarna hade somnat flera gånger kom Judas, förrädaren, med en stor skara människor för att hämta Jesus. 

Petrus blev så arg och ville försvara sin Herre, han tog sitt svärd och högg av ena örat på en av översteprästernas tjänare. (Han var kanske så nervös att han inte riktigt kunde sikta ordentligt.) Då böjde sig Jesus ner och plockade upp örat och satte det tillbaka, sedan sade han till Petrus ”Stick ditt svärd i skidan! Ty den som drar svärd skall dödas med svärd.” 

Åter igen måste han ha känt sig dum, han kunde väl inte försvara Jesus mot det som måste hända. 

Han följde efter Jesus på avstånd för att se vad som hände med honom. För första gången verkade Jesus svag. Han bara tog emot alla slag och anklagelser, han sade inget mäktigt som fick dem att sluta, som han brukade.

Då blev Petrus upptäckt av en tjänsteflicka som kände igen honom och frågade om han inte var en av dem som brukade följa Jesus. Men nu var han så rädd för vad som skulle kunna hända honom att han nekade till alltihop. Han var ingen tapper soldat vid kungens sida. Hans kung var svag och han som trodde att Jesus var Guds son. 

De hade klätt Jesus som kung, hängt på honom en röd mantel och tvinnat en krona av grenar från vassa taggiga buskar. Det rann blod från Jesu huvud och de spottade på honom och slog honom med pinnar.

Återigen var det någon som kände igen Petrus, det var en släkting till översteprästens tjänare som Petrus hade huggit örat av. Jo han såg tydligt att Petrus var en av de som varit med Jesus i trädgården, men Petrus svarade att han tog fel, han var inte en av dem.

Han frös, så han ställde sig vid en koleld för att värma sig, och de som stod där kände även de igen honom, var inte han galilé? Det hördes ju på dialekten. Var han inte en av de som följde Jesus? Petrus var rädd för dem och för vad som skulle hända med honom så han svarade att han inte förstod vad de pratade om, han kände minsann inte den mannen. Just då gol en tupp och han mötte Jesu blick på avstånd. 

Den skam och sorg han kände då är nog svår att beskriva. Han hade ju lovat och bedyrat att han aldrig skulle lämna Jesu sida, och nu hade han tre gånger förnekat honom. Ledsen och besviken på sig själv gick han ut där ifrån och grät bittert. De skulle döda hanns bästa vän och kung och han kunde inte göra något. Han kunde inte ens stå för att han kände honom. 

Följande morgon hörde han på avstånd hur folket ropade att de ville att Jesus skulle korsfästas. Jesus fick släpa det tunga korset till den plats han skulle dö. När de spikat upp honom satt det en skylt ovanför hans huvud där det stod: Jesus från Nasaret, Judarnas konung. 

Jesus hängde där på korset i många timmar, men Petrus vågade sig inte dit, han skämdes. Men så kände han en stor jordbävning och solen förmörkades. Jesus hade gett upp andan. Några av vakterna som stod vid korset sa till varandra att han måste ha varit Guds son.


Petrus hade gått tillbaka till att fiska. Han var nämligen fiskare till yrket, innan han lämnade allt och följde Jesus. Några kvinnor som varit vid graven talade om att de sett Jesus, att han levde igen, men skulle Petrus våga tro på det?

När han var ute med båten och fiskade tillsammans med några av de andra lärjungarna fick de se någon på stranden, en av de andra ropade att det var Jesus. 

Petrus blev så glad, att han hoppade i vattnet och simmade iland. Där mötte han Jesus, sin Jesus! Hans kung och bästa vän.

Men så kom han att tänka på sitt svek och skämdes. Jesus frågade om Petrus älskade honom. När han svarade jakande på den frågan ställde Jesus samma fråga en gång till. Åter igen svarade Petrus ja. Tredje gången Jesus frågade om han älskade honom blev han förtvivlad och svarade ”du vet allt, du vet att jag har dig kär.” Då tittade Jesus på honom med sina varma kärleksfulla ögon och han visste att även om Jesus känt till allt som hänt så trodde han på honom. Han hade blivit upprättad och fått tillbaka sin kung.


Petrus hade misslyckats, även om vi misslyckas ibland tror Jesus på oss. Det var för oss Jesus dog, övervann döden och uppstod igen. Jesus vill lyfta av allt som känns tungt och jobbigt i våra liv, på samma sätt som han lyfte det av Petrus.

Comments