Blogg‎ > ‎

Tankar och sånt

skickad 22 aug. 2011 07:16 av Mie Björhag   [ uppdaterad 29 aug. 2011 07:05 ]
Tankar och sånt

Igår var jag på en väldigt bra gudstjänst. Dels så döptes en av mina vänner, som dessutom fyllde 21 (HURRA) och dels var det en hejdundrandes bra predikan.
Det här med nåd kan verka så självklart när man som jag pratar om det ofta. Att livet med Gud såklart inte handlar om att jag ska förtjäna hans kärlek.
När jag missar nåden blir jag slavisk, dvs att jag måste underkasta mig i tanken hela tiden, att varje stund visa Gud att han är störst, att hans vilja är min lag och att allt som står i bibeln måste följas till punkt och pricka. Om jag misslyckas måste jag stå där med skammen och skriva syndakatalogens alla paragrafer på den stora himmelska svarta tavlan, i den himmelska skamvrån som såklart inte finns.
Nåden handlar om att Gud har friköpt oss från synden, att vi inte måste vältra oss i gammalt groll och rota upp alla misslyckanden. Men det kan vara provocerande att  leva så. Människor tycker ofta att man måste förtjäna saker, och har man gjort bort sig så måste det ju kännas... eller?

Det fantastiska med nåden är att det är glömt och förlåtet. Det jag ångrat finns inte längre, allt svart ludd som kan gömma sig i maggropen kan sugas upp av en gigantisk himmelsk dammsugare och så är allt borta. Tada!

Men ibland så kan det där luddet ligga kvar.. länge. Det kan vara så illa svårt att släppa taget om allt det där som kan ligga och gro, och nästa gång man tittar efter och städar ur sitt inre ligger det väntande monstret för att tala om att jag inte duger, att jag inte förtjänar att älskas av en så fantastisk Gud. Gör det det hela sant? NEJ!
Jesus visar oss att vi är älskade, han förlåter och ger liv. När fariséerna var ute efter att snärja honom för att tex bryta mot sabbatsbudet svar Jesus med att sabbaten är till för människan, och inte människan för sabbaten. Gud är för oss och inte emot oss, han vill vårt bästa. Om vi snubblar till och gör något dumt vill han vara där och resa oss upp igen.

Vi kan stå på Guds löften och bara skratta alla lögner i ansiktet, för det finns ord att stå på. När fördömelsen kommer över en så kan man med lätthet bläddra upp ett löfte som säger raka motsatsen. Grejen med djävulen är att han inte kan tala sanning, så all fördömelse är bara lögn och bör avslöjas. För den sonen har gjort fri, han är verkligen fri!

Här sitter jag i en lite klämd situation

Comments